historie

Historie

Het Oceaanhuis, zoals het gebouw aan de Westzeedijk lange tijd heette, wordt ook wel het Stokvisgebouw genoemd, en dat is niet voor niets. Het gebouw kent een rijke historie. De succesvolle ondernemersfamilie Stokvis, die haar onderneming startte in 1849, gaf opdracht voor de bouw en betrok het imposante onderkomen in 1909. Van handelaar in ijzerwaren groeide het bedrijf uit tot wereldwijde speler op de markt van huishoudelijke apparatuur (Erres), bromfietsen (Solex, Zündapp, Kreidler en Puch), auto’s (Austin en Metropolitan) en allerlei andere producten.

Rijksmonument

Tijdens de oorlog werden delen van het gebouw vernield door een bombardement, maar hierdoor liet de familie zich niet uit het veld slaan. Na een grondige renovatie, met sterk gewijzigde gevels en interieur, heropende Stokvis & Zonen haar deuren in 1948. In 2002 kreeg het pand de welverdiende monumentale status.

Rijk aan details

Veel kenmerkende details zijn nog steeds zichtbaar in het gebouw. Zoals de monumentale entrees aan de Westzeedijk en het Heiman Dullaertplein, het imposante atrium, de extra hoge plafonds en ramen en de voormalige kantine op het dak met rondom uitzicht op de stad en de haven.